ІНКЛЮЗИВНІ ІННОВАЦІЇ В ТРАНСФОРМОВАНО-МОНОПОЛІЗОВАНІЙ ПРОДОВОЛЬЧІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ - Коваленко , Ольга (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2019)
Предмет дослідження – формування інклюзивних інновацій в продовольчій системі України в умовах структурних трансформацій глобального економічного середовища та монополізації ринків. Мета дослідження – на основі ретроспективного аналізу виявити і розкрити структурні зміни в світовій продовольчій системі, обґрунтувати передумови та чинники активізації інноваційної діяльності в Україні, ідентифікувати перспективні напрями інноваційного розвитку в її продовольчій системі, які сприятимуть інклюзивному розвитку світової економіки. Методи: системного узагальнення, аналізу та синтезу, розрахунково-аналітичний, порівняння, графічний. Результати дослідження. В статті представлено результати оцінки структурних трансформацій кон’юнктури світової продовольчої системи в глобалізованому економічному середовищі, ідентифіковано передумови та чинники активізації інноваційної діяльності в харчовій промисловості України, як важливої складової продовольчої системи, обґрунтовано пріоритетні напрями та перспективи інноваційного розвитку галузі для сприяння інклюзивному розвитку світової економіки. Представлено результати оцінювання інтелектуального капіталу харчової промисловості. Виявлено особливості сучасного інноваційного розвитку, заснованого на взаємопроникненні досліджень з різних галузей знань. Ідентифіковано основні пріоритети наукового пошуку та інноваційних розробок в продовольчій системі, які мають інклюзивне спрямування. Розкрито специфічні ознаки кожного з пріоритетів та їх практичне значення. Запропоновано завдання, що мають бути покладені в основу середньо- та довгострокових стратегій інноваційного розвитку. Сфера застосування результатів. Розраховано на економістів і спеціалістів підприємств харчової та переробної промисловості, фахівців органів влади, наукових працівників, викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів. Результати дослідження мають науково-практичний характер і можуть слугувати джерелом довідкової інформації щодо інноваційного розвитку продовольчої системи. Вони можуть бути основою для прийняття рішень щодо державної підтримки розвитку основних галузей харчової промисловості.