ДОСВІД ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УКРАЇНІ І СВІТІ - Бокій, Олена (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2019)
Предмет дослідження- інвестиційно-інноваційні процеси у харчовій промисловості України та заходи їх державної підтримки. Мета дослідження полягає у визначенні найбільш дієвих інструментів державного регулювання інвестиційно-інноваційних процесів у харчовій промисловості України з урахуванням світового досвіду. Застосовано методи: системного узагальнення, структурно-логічний, статистичного аналізу, порівняння, динамічних рядів, графічний. Новизна дослідження. Автором вдосконалено складові механізму стійкого інвестиційно-інноваційного розвитку харчової промисловості України, що враховують досвід розвинених країн і дозволяють визначати найбільш перспективні його напрями. Результати дослідження. Систематизовано інституційну підтримку та підходи до фінансування інновацій, моделі інноваційних рішень у харчовій промисловості розвинених країн світу. Досліджено структуру та динаміку видатків Державного бюджету на підтримку вітчизняного агропромислового комлексу, вплив державних стратегій і програм на розвиток продовольчої системи. Вдосконалено інструменти стійкого інвестиційно-інноваційного розвитку харчової промисловості України з урахуванням досвіду країн ЄС і США. Встановлено, що досвід та результати державної підтримки галузей харчової промисловості в Україні і світі свідчать про результативність допомоги найбіднішим верствам населення в США, дієвість політики ЄС у галузі обов’язкових до виконання регламентів і директив, доступного банківського кредитування тощо. Виявлено, що державна підтримка бюджету на розвиток агропромислового комплексу має передбачати не лише підтримку аграрних галузей, а й пріоритетні напрями переробної ланки – харчової промисловості, забезпечувати збалансований інвестиційно-інноваційний розвиток усіх ділянок виробничо-збутового ланцюга. Доцільно збільшити витрати бюджету на науково-технічні розробки та прикладні дослідження у харчовій промисловості, що сприятимуть модернізації та інноваційному розвитку продовольчої системи. Сфера застосування результатів дослідження. Розраховано на фахівців економічної спеціальності у галузі харчової промисловості та макроекономічних досліджень, наукових працівників, викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів. Результати дослідження можуть застосовуватися фахівцями та органами державного управління при виборі шляхів підвищення інвестиційної привабливості харчових підприємств і економіки країни