ОБЛІК ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ (ОБЧИСЛЕНЬ): ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ - Братчук, Л. М. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2025)
Предмет. Інноваційна діяльність є основою розвитку національної економіки та характеризується технологічними, інформаційними та іншими нововведеннями. Такі нововведення повинні мати правильне нормативно-правове регулювання та відповідно інформаційно-облікове забезпечення. Тому для формування ефективної інформаційної системи у суб’єктів господарювання нині все більше поширюється використання нових програмних продуктів – хмарних технологій. Вони є належать до передових інформаційних технологій інформаційних технологій, опанувавши які суб’єкти господарювання отримують віртуальне апаратне забезпечення, платформи, сервіси та програмне забезпечення через Інтернет. Мета. Дослідити сутність хмарних обчислень, розкрити переваги і недоліки їх використання та надати пропозиції щодо методики обліку хмарних технологій (обчислень) у користувачів. Методи. Для обґрунтування теоретичних положень та з’ясування сутності поняття «хмарні технології» застосовувалися методи теоретичного узагальнення, групування та порівнянння; для визначення проблем і їх вирішення за допомогою обліку про хмарні технології – аналіз, синтез, індукція, дедукція та моделювання. Результати. Досліджено та систематизовано переваги та недоліки хмарних технологій (обчислень) від їх використання як перспективної інформаційної технології в сучасних умовах. Обґрунтовано, що впровадження хмарних обчислень впливає на зміну систем бухгалтерського та управлінського обліку; принципів організації бухгалтерського обліку. Досліджено теоретичні підходи до парадигми обліку хмарних послуг, та на їх основі запропоновано рекомендації з удосконалення методики їх обліку у користувачів для цілей управління та з метою підвищення ефективності облікових процесів. Сфера застосування результатів.. Сферою застосування є професійне середовище бухгалтерів, аудиторів, підприємства, громадські професійні об`єднання та заклади вищої освіти.