ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ СТВОРЕННЯ СУХИХ КОМПОЗИТНИХ ПРОТЕЇНОВО-ВІТАМІННИХ СУМІШЕЙ ДЛЯ НАПОЇВ - Бондар, Б. С.; Нєміріч, О. В.; Кузьмін, О. В.; Мамченко, М. Є.; Михайлов, Б. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2025)
Предмет. Особливе значення має застосування інноваційних технологій для збереження поживних властивостей сумішей, стабільності їх складу та поліпшення органолептичних характеристик. Сучасний розвиток харчової промисловості спрямований на створення продуктів, які не лише задовольняють енергетичні потреби організму, а й забезпечують високу біологічну цінність, підтримують здоров’я та фізичну активність людини. У цьому контексті протеїново-вітамінні суміші набувають особливої актуальності як функціональні продукти, що містять білки, вітаміни, мінерали та інші біоактивні речовини. Вони застосовуються у раціоні спортсменів, військових, людей з підвищеними фізичними навантаженнями, а також тих, хто прагне підтримувати оптимальний рівень харчування та зміцнювати здоров’я. Мета. Дослідження теоретичних основ виробництва протеїново-вітамінних сумішей, аналізування технологічних аспектів та створення сухих композитних сумішей. Методи. При написанні статті використовували аналітичні та синтетичні методи досліджень. Результати. Проаналізовано та узагальнено літературні дані щодо функціонально-технологічних властивостей білкових інгредієнтів (сироватковий білок, казеїн, соєвий білок, яєчний білок) і біоактивних добавок із продуктів переробки дикорослих ягід. Охарактеризовано технологічні підходи до виробництва сухих композитних протеїново-вітамінних сумішей, включно з методами змішування, гранулювання, сушіння та фасування. Сфера застосування результатів. Результати досліджень можуть бути використані для розробки рецептур сухих протеїново-вітамінних сумішей у харчовій промисловості та для створення готових функціональних напоїв, збагачених білком і природними антиоксидантами. Використання продуктів переробки дикорослих ягід як біоактивних добавок сприяє підвищенню харчової цінності та поліпшенню органолептичних властивостей готового продукту. Доцільно застосовувати результати дослідження при виробництві спортивного харчування, продуктів для людей із підвищеною фізичною активністю та дієтичних продуктів із високою біологічною цінністю.