ДИСПЕРСНИЙ СКЛАД ЧАСТОЧОК КАРБОНІЗОВАНИХ СУСПЕНЗІЙ І ПРОДУКТІВ ЇХ РОЗДІЛЕННЯ У ЦУКРОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ ТА ЙОГО НОРМАТИВНІ ЗНАЧЕННЯ - Ткаченко, С. В.; Хомічак, Л. М.; Стичинський, Є. В.; Скорик, К. Д.; Шейко, Т. В.; Анісімова, О. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2025)
Предмет. Актуальним і важливим напрямком оцінки ефективності технологічного процесів цукрового виробництва є аналіз дисперсного складу часточок карбонізованих суспензій. Так, як наявність у фільтрованих соках дрібнодисперсних часточок твердої фази спричиняє зниження якості і виходу цукру. Мета. Метою роботи є встановлення взаємозв’язків з дисперсністю часточок карбонізованих суспензій і отриманих з них напівпродуктів (фільтрати декантати), а також пропозиції щодо нормативних значень дисперсності цих суспензій. Методи. Для визначення розмірів часточок (дисперсності) карбонізованих суспензій і фільтрованих напівпродуктів застосовували метод лазерної дифрактометрії. Визначення каламутності (кількісної оцінки вмісту часточок твердої фази) суспензій і напівпродуктів цукрового виробництва у одиницях мг/дм3 здійснювали за допомогою сучасного портативного турбідиметр AQ4500 (Orion, США). Результати. Проведено узагальнення існуючих даних розмірів часточок карбонізованих суспензій. У виробничих умовах одинадцяти цукрових заводів України досліджено дисперсність часточок карбонізованих суспензій до та після їх розділення, а також визначено каламутність цих суспензій і отриманих з них декантатів та фільтратів. Виявлено збільшення розміру часточок твердої фази у фільтратах карбонізованих соків порівняно з нефільтрованою суспензією, що спричинено дрібнодисперсними часточки твердої фази шару осаду, які частково проходять через фільтрувальну тканину, агрегуються (укрупнюються) на зворотному її боці, і потім потрапляють у фільтрат.Наведені пропозиції щодо орієнтовних діапазонів нормативних розмірів часточок для карбонізованих суспензій цукрового виробництва. Сфера застосування результатів. Цукрові підприємства одержать дані щодо об’єктивних значень дисперсності часточок карбонізованих суспензій до та після їх розділення, а також рекомендовані значення нормативних показників розмірів частинок, що забезпечують ефективність технологічного процесу розділення суспензій.