ОПТИМІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА ПАЛИВНОГО ЕТАНОЛУ В УКРАЇНІ: ВІДНОВЛЮВАЛЬНІ РЕСУРСИ, ЕФЕКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ІННОВАЦІЙНИЙ МЕТОД ОБРОБКИ ЛІГНОЦЕЛЮЛОЗНОЇ СИРОВИНИ - Ободович , О. М.; Сидоренко, В. В.; Шейко, Т. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2025)
Предмет. Стаття присвячена оцінці стану, перспектив розвитку виробництва паливного етанолу в Україні та технологічних рішень щодо його покращення. Мета. Огляд потенціалу біомаси як відновлювального ресурсу для виробництва паливного етанолу в Україні, оцінка ефективності різних видів сировини та технологій, а також економічної доцільності та екологічних переваг використання паливного етанолу в енергетичному секторі. Методи. При написанні статті використовували аналітичні методи досліджень, а також методи причинно-наслідкового аналізу та логічного узагальнення. Аналізували інформацію з баз даних, включаючи PubMed, CrossRef, Scopus, WoS, Google Scholar, Index Copernicus. Результати. Наразі головними результатами комплексної переробки органічної сировини надалі залишаються енерговмістні продукти – паливний етанол та гідролізний лігнін, які мають енергетичні характеристики, сумірні з викопними видами палива. З наявної в Україні сировини для виробницта паливного етанолу лігноцелюлозна сировина залишається недорогим, поновлюваним та поширеним ресурсом, що не конкурує із продовольчими культурам. Крім того, використання лігноцелюлозної біомаси дозволяє скоротити викиди парникових газів порівняно з викопними паливами – приблизно на 30–85%, залежно від типу сировини. Отримання паливного етанолу з крохмалевмісної, цукровмісної або лігноцелюлозовмісної сировини вимагає застосування різних технологічних стадій, відповідно, собівартість паливного етанолу для кожного виду сировини є різною. У порівнянні з паливним етанолом з цукровмісної та крохмалевмісної сировини, з лігноцелюлозовмісної сировини – є дорожчим. Найбільш енерговитратною в технології отримання паливного етанолу з лігноцелюлозовмісної сировини є стадія попередньої підготовки сировини до гідролізу, оскільки цей процес та процес гідролізу розбавленими кислотами відбувається за високих температури та тиску. Для забезпечення глибокої комплексної переробки рослинної сировини, а також для зменшення загальних витрат запропоновано вдосконалення технології та обладнання, що дозволяє збільшити ступінь конверсії вихідної сировини в основні та побічні продукти. Сфера застосування результатів. Отримані, в ході дослідження результати, можуть бути використані для удосконалення технології виробництва паливного етанолу.