НАУКОВІ ЗДОБУТКИ НАУКОВЦІВ ІНСТИТУТУ ПРОДОВОЛЬЧИХ РЕСУРСІВ НААН У ВИРІШЕННІ АКТУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ АГРАРНОЇ НАУКИ - Хомічак, Л. М.; Романчук, І. О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2025)
Предмет. Наукова та науково-технічна діяльність Інституту продовольчих ресурсів НААН. Мета. Провести аналіз діяльності наукової установи та окреслити її внесок у розв’язання наукових проблем харчових технологій. Методи. Оцінювання ефективності діяльності установи здійснювалося з дотриманням принципу аналітичного підходу до узагальнення результатів та критеріїв відповідно до Методики оцінювання ефективності наукової діяльності наукових установ, що застосовувалась під час проведення державної атестації. Результати. Виконано аналізування діяльності Інституту продовольчих ресурсів НААН, спрямованої на розв’язання актуальних наукових проблем харчової галузі. Інститут є головною науковою установою в системі НААН з питань наукового забезпечення харчової і переробної промисловості. Проаналізовано наукову діяльність інституту з виконання програми наукових досліджень НААН за останні п’ять років. Основною сферою наукового забезпечення було розроблення та впровадження ефективних технологій в молочній, м’ясній, цукровій, спиртовій та хлібопекарській галузях промисловості. Найбільш вагомі результати наукових досліджень полягали у: розробленні ресурсоощадних технологій переробки м’ясної та молочної сировини; удосконаленні технологічних процесів харчових виробництв та біоконверсії рослинної сировини; створенні нових функціональних компонентів та використання нетрадиційних видів сировини в харчових технологіях; створенні нових бактеріальних препаратів для підвищення ефективності процесів харчових виробництв; розробленні теоретичних засад та методологічних підходів до економічної політики у продовольчому секторі. Наведено характеристики інноваційних розробок, доведених до промислового впровадження. Висвітлено науково-організаційні аспекти діяльності інституту та співпрацю з іншими науковими установами. Визначено проблемні питання, пов’язаних з перспективами подальшого розвитку. Сфера застосування результатів. Наукові результати, отримані під час виконання фундаментальних та прикладних досліджень, спрямовані на удосконалення харчових технологій на підставі нових технологічних рішень, забезпечення наукового супроводу розробок у м’ясопереробній, молокопереробній, цукровій, спиртовій та хлібопекарській підгалузях харчової промисловості та підготовку фахівців вищої кваліфікації.