ІНВЕРТНИЙ СИРОП ДЛЯ ПІДГОДІВЛІ БДЖІЛ - Хомічак, Л. М.; Джоган, О. І.; Кузнєцова, І. В.; Зайчук, Л. П.; Ткаченко, С. В.; Гріненко, І. Г. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Оптимальні умови отримання інвертного сиропу з вмістом редукувальних речовин більше 95% СР із цукрового сиропу шляхом розкладання сахарози за допомогою ферментного препарату β-фруктофуранозидази. Мета. Розроблення технології виробництва інвертного сиропу для підгодівлі бджіл з вмістом сухих речовин 70–71% і масовою часткою інвертного цукру не менше 95% СР. Методи. В роботі використано електрометричний, рефрактометричний, фотоелектрометричний, титрометричний, кондуктометричний, мідно-цитратний методи аналізу. Результати. Проведено аналіз відомих способів отримання інвертних сиропів, в результаті якого для розроблення технології виробництва сиропу для підгодівлі бджіл обрано спосіб ферментного гідролізу. Перевірено вплив температури і рН сиропу на каталітичну дію ферментного препарату. Встановлено оптимальні умови проведення процесу гідролізу. Визначено витрати ферменту, необхідні для отримання сиропу із заданим вмістом редукувальних речовин. Виготовлено лабораторні зразки інвертного сиропу. Перевірено основні фізико – хімічні показники отриманого продукту, які засвідчили його високу якість. Зокрема, визначено, що масова частка гідроксиметилфурфуролу та кислотність сиропу не перевищують нормативні значення цих показників для меду натурального. Розроблено технологічну інструкцію, технологічну та апаратурну схеми виробництва інвертного сиропу. Технологію виробництва сиропу для підгодівлі бджіл впроваджено на ТОВ «Новооржицький цукровий завод». Сфера застосування результатів. Розроблена технологія може бути впроваджена на цукрових заводах та інших підприємствах харчової галузі. Вироблений інвертний сироп може використовуватися в бджільництві, а також в харчовій промисловості.