ПЕРВИННЕ ВИРОБНИЦТВО У ДОВОЄННИЙ ПЕРІОД І НА ЕТАПІ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Варченко , О. М.; Крисанов, Д. Ф.; Герасименко, І. О.; Ткаченко, К. В.; Варченко, О. О.; Тур, О. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Сукупність теоретичних, методичних та прикладних аспектів розвитку різних груп підприємств первинного виробництва в умовах перманентної мінливості внутрішньої ситуації (аграрні кризи і локальні спади, довоєнний період і етап воєнного стану) та посилення турбулентності в економічному середовищі України. Мета. Розкрити сучасний стан та узагальнити результати ведення підприємницької діяльності суб’єктами господарювання первинного виробництва в умовах перманентного виникнення аграрних криз, воєнного стану і локальних спадів та посилення зовнішньої турбулентності, обґрунтувати рекомендації практичного змісту, спрямовані на забезпечення їх сталого розвитку у повоєнний період. Методи. Основою проведених досліджень були загальнонаукові та спеціальні методи досліджень: системного й ретроспективного аналізу – для встановлення особливостей розвитку різних груп підприємств первинного виробництва у довоєнний період та в умовах воєнного стану; формалізації, аналізу і синтезу – для виявлення та оцінювання різних груп підприємств, що продукували та реалізували первинну продукцію, на тлі зменшення її обсягів в умовах аграрних криз та на етапі війни; порівняльного аналізу – при дослідженні ефективності діяльності груп підприємств різних продуктових і обслуговуючих напрямів. Результати. Встановлено причини і наслідки реального впливу аграрних криз і воєнного стану на функціонування різних груп первинного виробництва, а також їх виробничої діяльності у міжкризові періоди та у першому воєнному році. Виявлені переломні моменти в розвитку сільського господарства у зв’язку зі структурними зрушеннями та мінливістю економічної ситуації. Розкрито особливості розвитку різних груп підприємств первинного виробництва за чинними моделями їх стійкості стосовно аграрних криз і локальних спадів: корелюють із спадом виробництва та стійкі по відношенню кризових періодів. Встановлено, що при цьому позитивну роль відіграло підвищення індексу цін на продукцію сільського господарства. Виявлено та встановлено основні умови, які забезпечили активне інвестування різних груп підприємств первинного виробництва у кризові та локально спадні періоди розвитку. Сфера застосування результатів. Результати досліджень включають теоретичні засади і практичні підходи щодо розкриття особливостей розвитку та ефективності діяльності суб’єктів господарювання первинного виробництва в умовах кризових й міжкризових періодів та на етапі воєнного стану. Виявлені тенденції будуть використані при відродженні потенціалу підприємств первинного виробництва в процесі ліквідації наслідків окупації та активізації діяльності суб’єктів господарювання із використанням засобів й інструментів їх підтримки.