ОСНОВНІ ІНСТИТУЦІЙНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ - Юзефович, А. Е.; Вербицький, С. Б.; Рибак, Я. Я.; Пацера, Н. М.; Братчук, Л. М. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Продовольча безпека – це здатність держави забезпечувати населення достатніми обсягами продовольства, які відповідають науково обґрунтованим нормам, гарантуючи наявність необхідних ресурсів і потужностей для внутрішнього виробництва, незалежно від внутрішніх або зовнішніх викликів та загроз. Це включає підтримку позитивної демографічної динаміки, збереження національного генофонду, сприяння сталому розвитку, інтеграцію у світову економіку та захист суверенітету і незалежності. У статті досліджується взаємозв’язок між продовольчою безпекою та інституційними, технологічними й нормативними рішеннями, необхідними для її стабільності, особливо в умовах надзвичайних ситуацій. Мета. Визначити інституційні та технологічні чинники, які впливають на продовольчу безпеку, і розробити рекомендації для підвищення стійкості та сталості продовольчих систем. Це включає аналіз модернізації сільського господарства, розширення переробних потужностей та сприяння розвитку місцевого виробництва. Дослідження також акцентує увагу на підвищенні обізнаності населення щодо безпеки продуктів харчування та раціональних методів споживання, а також впровадженні систем раннього попередження та програм соціальної підтримки для захисту вразливих верств населення. Методи. У дослідженні використано системний підхід для аналізу сучасного контексту продовольчої безпеки, який поєднує аналіз даних з оцінкою інноваційних технологій та міжнародних рамок співробітництва. У роботі використовуються статистичні дані, кейс-стаді та огляди нормативно-правових документів для формування всебічних висновків. Результати. Результати свідчать, що забезпечення продовольчої безпеки потребує багатовимірного підходу, який інтегрує передові технології, сталі практики та скоординовані дії на державному, місцевому та міжнародному рівнях. У дослідженні наголошується на відмінностях у показниках продовольчої безпеки залежно від рівня доходів, підкреслюючи необхідність адаптованих стратегій. Сфера застосування результатів. Отримані результати спрямовані на підтримку розробників політик, дослідників та практиків у створенні стійких і сталих продовольчих систем, здатних адаптуватися до майбутніх криз і забезпечувати рівний доступ до безпечного та якісного продовольства