БЕНЧМАРКІНГ ПЕРЕДОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Леспух, Ю. В.; Івасів, В. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Інноваційні технології в харчовій промисловості та їх роль у підвищенні ефективності й конкурентоспроможності підприємств. В сучасних умовах глобалізації та зростання вимог до якості харчових продуктів підприємства повинні активно впроваджувати передові технології, які сприяють оптимізації виробничих процесів, підвищенню рівня безпеки продукції та дотриманню екологічних стандартів. Мета. Полягає у дослідженні та оцінці сучасних виробничих технологій у харчовій промисловості за допомогою бенчмаркінгових методів для виявлення найбільш результативних практик, які сприяють покращенню якості продукції, оптимізації процесів виробництва, зниженню витрат та підвищенню екологічної ефективності. Методи. Включають аналіз та синтез, порівняльний метод, метод бенчмаркінгу, а також статистичний аналіз, що є важливими для обґрунтування рекомендацій та сприяє оптимізації процесів у харчовій промисловості. Кожен із цих критеріїв забезпечує комплексний підхід до оцінки технологій, що дозволяє визначити їхню придатність для конкретного підприємства та забезпечити оптимальне використання ресурсів. Результати. Дозволяють зробити висновок, що для досягнення високого рівня конкурентоспроможності підприємствам харчової промисловості необхідно активно інвестувати в інноваційні технології та використовувати бенчмаркінг як методологію аналізу й оптимізації бізнес-процесів. Застосування систем автоматизації, ресурсозберігаючих рішень та цифрових технологій не лише підвищує продуктивність і знижує витрати, а й дозволяє відповідати сучасним екологічним вимогам, що є важливим аспектом стійкого розвитку. Сфера застосування результатів. В майбутньому, завдяки бенчмаркінгу, підприємства можуть розробляти нові стратегічні орієнтири, що сприятиме покращенню бізнес-процесів і досягненню стійких конкурентних переваг у довгостроковій перспективі.