ГІДРОЛІЗ КРОХМАЛЮ ТА ЗБРОДЖУВАННЯ ЦУКРІВ АСОЦІАЦІЄЮ МІКРОБНИХ КУЛЬТУР ASPERGILLUS AWAMORI ТА SACCHAROMYCES CEREVISIAE У ВИРОБНИЦТВІ БІОЕТАНОЛУ - Хомічак, Л. М.; Олійнічук, О. С. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Особливості технології ферментації крохмалю в біоетанол з використанням асоціації мікробних культур Aspergillus awamori та Saccharomyces cerevisiae. Мета. На основі комплексних досліджень обґрунтувати теоретичні основи підготовки крохмалевмісної сировини до зброджування шляхом розроблення ресурсозберігаючої технології одностадійного гідролізу крохмалю в умовах синергічних відносин плісеневого гриба Aspergillus awamori та дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Методи. У дослідженнях використано методи та процеси підготовки крохмалевмісної сировини, що є загальноприйнятими у вітчизняному виробництві спирту етилового. Результати. Експериментально обґрунтовано технологічний режим одностадійного гідролізу крохмалю та зброджування цукрів асоціацією культури міцеліального гриба Aspergillus awamori та дріжджів Saccharomyces cerevisiae без внесення позаклітинних ферментів амілолітичного комплексу. Визначено, що для культивування гриба в умовах спиртового виробництва раціональним середовищем слід вважати суміш помелу сировини з водою з гідромодулем 1:3, збагаченої карбамідом в кількості 0,4 г/дм3, ортофосфорною кислотою в кількості 0,13 г/дм3 та кукурудзяним екстрактом в кількості 1 г/дм3. Встановлено, що у змішаній культурі процес оцукрювання і зброджування відбувається в одну стадію і практично одночасно, при цьому дріжджі та міцеліальні гриби конкурують за джерело вуглецю. Сфера застосування результатів. Запропоновані технологічні рішення зумовлять формування іншого концептуального підходу до розвитку виробництва біоетанолу, підвищення його ефективності за рахунок зменшення витрат на придбання ферментних препаратів.