ДЕЯКІ АСПЕКТИ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ СПИРТОВИХ ВИРОБНИЦТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ТА РОЗШИРЕННЯ СИРОВИННОІ БАЗИ - Грушецький, Р. І.; Данілова, К. О.; Гріненко, І. Г. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Різноманітна сировина для одержання спирту, відходи спиртового виробництва – післяспиртова барда і стічні води. Мета. Аналітичне дослідження проблем і визначення можливостей покращення екологізації спиртового виробництва за рахунок розширення сировинної бази з урахуванням зміни кліматичних умов. Методи. Інформаційна база дослідження – наукові статті у вітчизняних та закордонних виданнях, інформаційні електронні ресурси. Результати. Аналізуючи ситуацію, що склалася в спиртовій галузі, а саме: високі коефіцієнти використання енергії і води, велика кількість відходів, зокрема, післяспиртової барди, що без ретельної очистки спричиняє забрудненість стічних вод, стає очевидним, що екологізація спиртових підприємств є важливою і актуальною. Причому, при вирішенні цієї задачі важливу роль відіграє сировина. У зв’язку із глобальним потеплінням клімату варто більше уваги привернути до посухостійких культур, які призвичаєні до вирощування в зоні підвищених температур. До таких культур відноситься цукрове сорго, батат, топінамбур тощо. При проектуванні спиртових заводів варто приймати до уваги відстань до сировинної бази для зниження логістичного навантаження. При виборі технологічної схеми переробки необхідно використовувати ефективні способи очистки стоків і застосовувати ті, що дають можливість користуватися альтернативною енергією (біогаз), а також очищати, охолоджувати і повторно використовувати воду в межах виробництва. Очищування стічних вод варто проводити максимально екологічними методами, до яких відносять біологічні методи і фіторемедіацію, для реалізації якої використовують біологічні водоймища. Сфера застосування результатів. Одержані результати можуть слугувати підгрунтям при розробленні методів екологізації спиртової промисловості.