ВИКОРИСТАННЯ ГРИБІВ ШИЇТАКЕ (LENTINULA EDODES) В ПЕРШІЙ СТРАВІ ШВИДКОГО ПРИГОТУВАННЯ ДЛЯ ПОТРЕБ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Бахлукова, К,В,; Веліканов, О.О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Харчові, енергетичні і споживчі характеристики першої страви швидкого приготування «Юшка грибна по-українськи». Юшку готували з набору подрібнених сушених овочів, грибів шиїтаке (Lentinula edodes), ячної крупи і спецій. Набір розрахований на приготування протягом 15 хвилин в 30 літрах киплячої води. Мета. Обґрунтування можливості використання грибів шиїтаке в першій страві швидкого приготування і довготривалого зберігання «Юшка грибна по-українськи» з сушеної сировини для повсякденних потреб Збройних Сил України та порівняння її властивостей з іншими першими стравами, що готувались в польових умовах. Методи. Визначення вмісту білка методом К’єльдаля. Визначення вмісту жиру екстракційно-гравіметричним методом. Визначення сухого залишку і золи гравіметричним методом. Органолептичний аналіз. Анкетування. Результати. Показана перспективність використання промислово вирощених сушених грибів шиїтаке в повсякденному раціоні харчування військовослужбовців. Запропонований раціональний підхід до створення страв довготривалого зберігання і швидкого приготування в польових умовах на основі дозованих наборів сушених овочів, спецій і грибів. На підставі проведених порівняльних досліджень харчової та енергетичної цінності «Юшки грибної по-українськи» та інших перших страв, а також її вартості показана перспективність створення таких харчових продуктів. Запропонований перспективний спосіб зберігання сезонних овочів шляхом їх сушіння, що в польових умовах покращує логістику і зменшує час приготування їжі. Сфера застосування результатів. Харчування у Збройних Силах України, створення державних запасів.