СКРИНІНГ ШТАМІВ TRAMETES VERSICOLOR ЯК ПОТЕНЦІЙНИХ ПРОДУЦЕНТІВ ПЕКТИНМЕТИЛЕСТЕРАЗИ - Зубик, Павло; Клечак, Інна (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Соки є одним з найпопулярніших напоїв у світі, оскільки вони містять багато корисних речовин. Для їх виробництва використовуються різноманітні ферменти, перш за все пектинметилестерази, які відіграють важливу роль у процесах переробки сировини: покращують якість і збільшують вихід кінцевого продукту. Серед об’єктів біотехнології особливе місце займають базидієві макроміцети виду Trametes versicolor. Ці макроміцети здатні синтезувати пектинметилестерази, що робить їх перспективними для використання в харчовій промисловості. Метою дослідження було вивчення потенціалу штамів Trametes versicolor як продуцентів для виробництва пектинметилестерази. Методи. Об’єктами досліджень виступали три штами T. versicolor (T. versicolor 353, T. versicolor 1689 і T. versicolor 5094), отримані з Колекції шапинкових грибів Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України. Культивування здійснювали в глюкозо-пептоно-дріжджовому середовищі за статичного режиму при температурі 28 ± 1 °C упродовж 14 діб. В кінці культивування визначали рівень pH потенціометрично; вихід біомаси і кількість сухих речовин гравіметрично; вміст редукуючих речовин спектрофотометрично; активність пектинметилестерази титриметрично. Статистичну обробку даних виконували за допомогою критерію Дункана. Результати. Штам T. versicolor 353 відзначився найбільшим виходом біомаси (CБМ = 5,96 ± 0,18 г/дм3) та найефективнішим споживанням редукуючих речовин (ЕРР = 24,37 ± 0,82 %). Встановлено, що рівень споживання сухих речовин всіх штамів був однаковим (ЕСР = 27,60–31,16 %). Штам T. versicolor 5094 виявив найвищу активність ПМЕ (251,11 ± 50,48 од/дм3) і продуктивність синтезу (υ = 35,17–55,44 од/гБМ), що перевищує показники штамів T. versicolor 1689 (майже вдвічі) та T. versicolor 353 (на 20 %). Сфера застосування результатів. Отримані результати вказують на необхідність подальших досліджень штаму T. versicolor 5094 для оптимізації виходу пектинметилестерази.