БІОРОЗКЛАДНІ ПАКОВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ: ІНСТИТУЦІЙНІ ТА СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ - Вербицький, С.Б.; Муйжніеце-Брасава , С.; Мінорова, А. В.; Пацера, Н.М.; Козаченко, О.Б.; Недорізанюк, Л.П. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Cтавлення споживачів до використання біорозкладних пакувальних матеріалів для харчових продуктів як альтернативи традиційним полімерним матеріалам, з фокусом на інституційні та соціальні аспекти, включаючи екологічні виклики, споживчі переваги та бар'єри щодо впровадження. Виходячи з впливу традиційних пластикових пакувань на довкілля, оцінено можливість їхньої заміни біорозкладними матеріалами, що виготовляються з органічної сировини, для зменшення екологічного навантаження. Мета. Аналіз готовності споживачів купувати продукти у біорозкладних пакованнях, зокрема оцінка факторів, що впливають на їх вибір, та виявлення бар'єрів, які стримують ширше застосування таких матеріалів. Методи. Проведено не репрезентативне онлайн-опитування респондентів різного віку. Використано методи систематизації, порівняльний аналіз, а також графічні методи для візуалізації даних. Результати. Виявлено високу обізнаність споживачів щодо біорозкладного паковання (89,5%), а також позитивне ставлення до його використання. Проте, попри готовність платити більше, більшість готова до незначної доплати (до 10%). Серед основних бар’єрів зазначено високу ціну, обмежений асортимент та недостатню інформованість. Опитування також виявило підтримку змін у законодавстві щодо стимулювання ширшого використання біорозкладних паковань. Сфера застосування результатів. Результати можуть бути використані виробниками харчових продуктів для прийняття рішень щодо переходу на біорозкладне паковання, а також регуляторними органами для формування політики та розроблення відповідних програм щодо стимулювання використання таких паковань у практиці харчової промисловості, а також для інформаційних кампаній із підвищення обізнаності споживачів.