ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ІНДУСТРІЇ УКРАЇНИ У КРИЗОВІ, ПРОМІЖНІ ТА ВОЄННИЙ ПЕРІОДИ - Варченко, О. М.; Крисанов, Д. Ф.; Герасименко, І. О.; Ткаченко, К. В.; Варченко , О. О.; Тур, О. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Сукупність теоретичних, методичних та прикладних аспектів ведення бізнесу підприємствами харчової індустрії України в умовах перманентної мінливості внутрішньої ситуації (аграрні кризи і локальні спади, проміжні періоди, воєнний етап) та посилення турбулентності у зовнішньому середовищі. Мета. Розкрити сучасний стан та узагальнити особливості ведення аграрного бізнесу підприємствами харчової індустрії в даних умовах, обґрунтувати рекомендації практичного змісту, спрямовані на забезпечення їх сталого розвитку у повоєнний період. Методи. Основою проведених досліджень були загальнонаукові та спеціальні методи досліджень, зокрема: системного та ретроспективного аналізу – для встановлення структурно-динамічних особливостей розвитку підприємств галузей харчової індустрії у довоєнний період; формалізації, аналізу і синтезу – для виявлення та оцінювання варіативної динаміки підприємств, що продукували та реалізували продовольчу продукцію, на тлі поступового зменшення її обсягів після локального піку (2017 р.); порівняльного аналізу – при дослідженні діяльності підприємств різних продуктових напрямів; економіко-статистичний; табличний. Результати. Встановлено причини і наслідки реального впливу аграрних криз на функціонування основних галузей харчової індустрії, а також їх діяльності у міжкризовому періоді та першому воєнному році. Виявлено, що скорочення кількості суб’єктів господарювання продовольчого комплексу відбувалося значно меншими темпами, ніж по національній економіці загалом, і це забезпечило більш активне збереження мережі харчових підприємств, порівняно із їх загальним контингентом. Розкрито особливості функціонування харчових підприємств за різними моделями стійкості стосовно аграрних криз: переважно корелюють із спадом виробництва, особливо не проявили залежності від аграрних криз, стійкі по відношенню до спадів виробництва і кризових періодів. Виявлено та встановлено основні умови, які убезпечили стійкий розвиток харчових галузей, незалежно від періоду їх функціонування. Сфера застосування результатів. Результати досліджень включають теоретичні засади і практичні підходи щодо розкриття особливостей функціонування та ефективності діяльності харчових підприємств промисловості в умовах кризових (макроспадних), міжкризових та воєнних періодів. Виявлені тенденції будуть використані при відродженні потенціалу харчової індустрії в процесі ліквідації наслідків окупації частини української території та активізації діяльності підприємств із використання засобів й інструментів їх підтримки.