ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ СОРТІВ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР В УКРАЇНІ - Ситник, В. Г.; Макарчук, Б. М.; Худолій, Л. В.; Корхова, М. М.; Петренко, В. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Аналіз зареєстрованих сортів зернових культур в Україні, що є основою сільськогосподарського виробництва та експорту держави. Мета. Дослідити ринок сортів зернових культур за результатами державної реєстрації, загальних площ посіву, урожайності, валових зборів на території України та сформувати ранжування регіонів України за приростом та обсягом виробництва зернових культур. Методи. Під час досліджень послуговувалися загальнонауковими методами, зокрема аналітичним, економічним, математичним і статистичним, порівняльної оцінки, а також методом синтезу для формування висновків. Результати. За результатами досліджень проаналізовано сучасний стан ринку насіння загальновідомих сортів групи зернових, як вагомої ланки формування національних сортових ресурсів. Розкрито шляхи просування сортів зернових культур на ринок, вплив своєчасної сортозаміни та сортооновлення на зростання обсягів виробництва товарної продукції зернових. Вмотивовано причини тривалого використання сортів у виробництві сільськогосподарськими підприємствами різної форми власності. Розглянуто алгоритм формування ринку сортів і насіння зернових культур. Встановлено основні засоби комунікативної політики відносно товару «сорт» шляхом організації та функціонування демонстраційного полігону зернових культур, як механізму рекламної діяльності на ринку сортів і насіння. Сфера застосування результатів. Загальновідомі сорти злакових культур складають вагому частку (35,6%), а зернові колосові (10,3%) у структурі національних рослинних сортових ресурсів. Несвоєчасна сортозаміна призводить до значного недобору зерна під час виробництва товарної продукції та комутаційної політики на ринку сортів і насіння. Стратегічні види зернових з високою товарністю представлені сучасними конкурентоспроможними сортами, що мають високу інноваційну складову. Національна селекція зернових досить вагомо представлена сортами ботанічних таксонів озимого типу розвитку, що складає 44,3% від усіх сільськогосподарських злакових колосових. Отримані дані будуть корисні для фахівців залучених у виробництво зернових культур, а також для селекціонерів та підприємств, що займаються експортом-імпортом насіннєвого матеріалу та товарного зерна.