ДОСЛІДЖЕННЯ СПОСОБУ ОЧИЩЕННЯ ДИФУЗІЙНОГО СОКУ БЕЗ ЗАСТОСУВАННЯ ВАПНОКАРБОНІЗАЦІЇ - Хомічак, Л. М.; Кузнєцова, І. В.; Зайчук , М. В.; Джоган , О. І.; Зайчук , Л. П. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Зздатність гідроксиду алюмінію в нанорозмірному стані очистити дифузійний сік від нецукрів без проведення вапнокарбонізаційного очищення. Мета. Дослідження способу застосування та ефективність очищення дифузійного соку. Методи. Фізико-хімічний, мікроскопічний та аналітичний. Результати. Ідентифікація гідроксиду алюмінію шляхом електронної мікроскопії засвідчила, що тверда фаза представлена частинками пірамідальної форми, це характерно для моноклінної кристалічної системи гідроаргіліту – гідроксиду алюмінію. В дифузійному соці гідроксид алюмінію змінює форму під впливом нецукрів, адсорбуючи їх та зв´язуючи в щільний комплекс. Як показали дослідження, наявність в дифузійному соці залишків антисептичних засобів має вплив на структуру гідроксиду алюмінію, утворюючи більш щільну й компактну структуру осаду. Водночас, дослідження показали, що кількість введеного гідроксиду алюмінію різнопланово впливає на якість дифузійного соку. При введенні гідроксиду алюмінію в кількості 0,2% до маси дифузійного соку покращується чистота соку, а ефект очищення становить 13,3%. За оброблення дифузійного соку гідроксидом алюмінію спостерігали утворення осаду світло-сірого кольору з темними прошарками. Показано, що осад утворюється більш інтенсивно залежно від кількості гідроксиду алюмінію в соці, найбільш компактно і щільно при його введеній кількості 0,2% до маси дифузійного соку. Доведено, що застосування коагулянту є більш ефективним, ніж активне вугілля, яке швидко заповнюються нецукрами. Крім того, дрібнодисперсна фаза вугілля залишається в соці навіть після відфільтровування, що ускладнює процес очищення отриманого соку. Сфера застосування результатів. Харчова промисловість, а саме цукрова галузь.