СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА ЦУКРОВИХ ЗАВОДІВ І ПОЛІПШЕННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ УМОВ ЦУКРОВОЇ ГАЛУЗІ - Кухар, В. М.; Шурбований, В. М.; Хомічак, Л. М.; Чернявська , Л. І.; Кухар, О. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Транспортерно-мийна вода, що утворюється при гідротранспортуванні та мийці коренеплодів цукрових буряків перед їх переробкою. Мета. Дослідження транспортерно-мийної води для створення замкненої системи її очищення для зменшення скидів на поля фільтрації і вирішення екологічних проблем цукрової галузі. Методи. Метод досліджень ґрунтується на визначенні швидкості фільтрування згущеного осаду транспортерно-мийної води бурякоцукрового виробництва на автоматизованій пілотній установці пресфільтра з добавленням знецукреного осаду суспензії соку І сатурації. Результати. Розроблено оптимальну технологічну схему гідротранспортування буряково-водяної суміші з набором обладнання для видалення легких та важких домішок, схему та обладнання для згущення суспензії транспортерно-мийної води, очищення, прояснення та повторне використання очищеної води та режим фільтрування згущеного осаду з вибором обладнання, фільтрувальної тканини та допоміжних засобів. Визначено алгоритм роботи мийних відділень цукрових заводів, дільниць очищення транспортерно-мийної води зі згущенням осаду суспензії і його фільтрування. Сфера застосування результатів. Отримані результати досліджень можуть бути використані для розроблення замкнутої технологічної схеми сучасних мийних відділень з метою відмивання коренеплодів, видаленням домішок із буряків, фільтрування транспортерно-мийної води, згущення осаду та фільтруванням його з одержанням пресованого осаду з сухими речовинами (СР) 65–70%. Отриманий сухий осад може використовуватись для рекуперації земель господарського призначення.