КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ОЦІНКИ ВИКЛИКІВ ТА РИЗИКІВ В СТРАТЕГУВАННІ РОЗВИТКУ ПРОДОВОЛЬЧИХ СИСТЕМ - Сичевський, М. П.; Дейнеко, Л. В.; Кушніренко, О. М.; Циплінська, О. О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Сукупність методологічних та методичних підходів до оцінювання ризиків та викликів, що впливають на розвиток продовольчих систем різного рівня. Мета. Розроблення пропозицій щодо забезпечення сталості продовольчих систем різного рівня на основі імплементації методичних та методологічних підходів до оцінки ризиків та викликів, спричинених глобальною нестабільністю та збройною агресією, у ключові стратегічні документи. Методи. Дослідження проводилося з використанням теоретичних та евристичних методів (системний підхід, узагальнення та порівняння, аналіз та синтез, аналогія), бібліометричного аналізу, експертних оцінок. Результати. Встановлено, що специфічними ризиками для розвитку вітчизняної продовольчої системи, є спричинене російською агресією фізичне руйнування об'єктів, замінування сільськогосподарських земель та їх забруднення вибуховими речовинами, логістичні обмеження та інші, що мають негативні наслідки, ступінь впливу яких слід оцінити для забезпечення національної продовольчої безпеки. Обґрунтовано необхідність розробки методології “Оцінка впливу ризиків і викликів на розвиток національної продовольчої системи” (Impact Assessment) та інтеграції системи управління ризиками на її основі у ключові стратегічні документи. Сфера застосування результатів. Формування аграрної політики, забезпечення розвитку продовольчої безпеки, управління продовольчими системами різного рівня.