ВИВЧЕННЯ ПРАКТИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО БЕЗПЕЧНОГО КОПЧЕННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ - Усатенко, Н. Ф.; Вербицький, С. Б.; Козій, Т. В.; Щесюк, О. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Фізико-хімічні характеристики коптильного диму і конструктивні елементи обладнання для його генерації. Мета. Дослідити процес копчення задля підвищення технічного рівня виробництва сирокопчених харчових продуктів. Методи. Дослідження виконували із застосуванням розробленого та виготовленого димогенератора. За допомогою використовуваних науково-виробничій практиці методів і приладів визначали об'ємну витрату робочого середовища, швидкості руху та температуру його потоків. Масу дослідних зразків вимірювали за допомогою ваг. Контролювання наявності та концентрації шкідливих сполук виконували лінійно-колористичним методом із застосуванням універсального газоаналізатора УГ-2. Результати. Оцінювання ефективності системи очищення коптильного диму в димогенераторі шляхом визначання забруднювальних речовин, що утворюються в процесі генерації диму, виконали шляхом порівняння отриманих результатів зі встановленими санітарними нормативами допустимого вмісту забруднюючих речовин в повітрі. Виконані вимірювання підтвердили доцільність примусового транспортування коптильного диму із зони генерації в зону копчення продукції шляхом ежекції, рушійною силою якої була кінетична енергія струменя димоповітряного робочого середовища. Також обґрунтовано раціональність технічного рішення щодо організації системи очищення генерованого коптильного диму водоінерційним способом і охолодження його шляхом інтенсивного перемішування з димоповітряним робочим середовищем в димоході-рекуператорі. Температура утвореного димоповітряного робочого середовища на виході з димоходу-рекуператора мала значення не більше ніж 30 оС, а ефективність його очищення від забруднювальних речовин порівняно із зоною генерації становила не менше ніж 80%. Сфера застосування результатів: результати виконаних досліджень сприятимуть технічному вдосконаленню спеціалізованого обладнання для копчення харчових продуктів шляхом удосконалення наявного обладнання та належного урахування при конструюванні та виготовленні нових його зразків.