ПЕРСПЕКТИВА ВИКОРИСТАННЯ ЯКОНУ (POLYMNIA SONCHIFOLIA) В ОЗДОРОВЧОМУ ХАРЧУВАННІ - Гріненко, І. Г.; Хомічак, Л. М.; Грушецький, Р. І. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Якон – рослина родини складноцвітих, у їжу вживають його коренеплоди. В дослідженнях було використано 5 сортів якону, а саме: Rojo Et Blanco, New Zeeland, White, Morado, Late Red. Мета. Оцінка перспектив використання бульб якону в створенні нових продуктів оздоровчого харчування та розроблення технології одержання солодких порошків – природних підсолоджувачів. Методи. Стандартні методи визначання показників якості сировини та готових розчинів – органолептичні, фізико-хімічні та хроматографічні. Результати. Доведено, що функціональні властивості бульб якону, а саме: низька калорійність, пре біотичні властивості, гіпоглікемічна та гіполіпідемічна активність, антиоксидантні властивості та можливість використання як природного підсолоджувача, цілком доводять його перспективність в якості інгредієнта оздоровчого харчування. Дослідження урожайності та характеристик коренебульб якона різних сортів показало, що в умовах вирощування в Київській області, всі сорти забезпечили середню вагу бульб в межах 185–240 г, вміст фруктанів становив від 24 до 31%, що можна порівняти із вмістом фруктанів у бульбах топінамбуру. Оцінка амінокислотного складу засвідчила, шо до складу всіх сортів якону входять майже всі незамінні амінокислоти крім метіоніну, отже його відсутність найкраще компенсувати, використовуючи якон у поєднанні з продуктами, що мають високий вміст цієї амінокислоти. Встановлено, що максимальне накопичення сухих речовин в коренях якону відбувається в жовтні, натомість у листопаді фіксується мінімальна кількість високомолекулярних і максимальна кількість низькомолекулярних фруктанів. Розроблена технологічна схема одержання солодкого порошку із бульб якону. Сфера застосування результатів. Одержані результати можуть бути використані при розробленні нової продукції оздоровчого призначення.