КЛАСИФІКАЦІЯ, БУДОВА І ВИМОГИ ДО ФІЛЬТРУВАЛЬНИХ ТКАНИН ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО РОЗДІЛЕННЯ СУСПЕНЗІЙ ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА - Стичинський, Є. В.; Ткаченко, С. Т. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Ефективним методом інтенсифікації розділення суспензій за допомогою фільтрування є вплив на фільтрувальну перегородку шляхом зменшення її опору і створення поверхні, що забезпечує максимальне знімання осаду. Одним із шляхів вирішення такого завдання є розроблення, раціональний підбір і застосування фільтрувальних тканини, що дають змогу забезпечити оптимальну швидкість процесу фільтрування з отриманням якісного фільтрату. Мета. Метою роботи було провести моніторингове дослідження класифікації фільтрувальних тканини за типом технічних ниток, структурою переплетення, типом обробки і особливостями фільтрації та дати аналітичну оцінку впливу характеристик фільтрувальної тканини на її експлуатаційні властивості і ефективність розділення суспензій цукрового виробництва. Методи. Аналіз і моніторингове дослідження проводилося з використанням методичних підходів, які застосовуються у вітчизняній та міжнародній практиці. Результати. Визначено, що властивості фільтрувальної перегородки пов’язані з дисперсністю часточок твердої фази суспензії та допоміжних фільтрувальних матеріалів. Будова фільтрувальної тканини залежить від структури, діаметру, переплетіння, щільності та товщини ниток. На міцність фільтрувальної тканини, питому пропускну здатність і тонкість фільтрування впливає саме характер переплетіння ниток. Для цукровій галузі найкращими є синтетичні тканини, виготовлені з поліпропіленових і поліамідних ниток, що не дають усадку під час тривалого перебування в фільтрованих середовищах, оскільки вони мають високу механічну міцність, а також високу термічну та хімічну стійкість. Обробка тканин за високої температури та тиску з одного або двох боків (каландруванням) створює гладку плівку на поверхні тканини, що полегшує її відновлення та очищення від осаду під час експлуатації. Термообробка вже витканої фільтрувальної тканини стабілізує та зміцнює структуру, перешкоджає «розповзанню» тканини на окремі нитки, що зменшує усадку тканини під час її використання. Сфера застосування результатів. Цукрові підприємства одержать дані щодо вибору найбільш доцільних фільтрувальних тканин для розділення відповідних суспензій в технологічному процесі цукрового виробництва.