ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ЕКСТРУЗІЙНОЇ ОБРОБКИ НА АМІНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД СУХИХ ТА РІДКИХ КОРМОВИХ СУМІШЕЙ - Радченко, Н. Л.; Іваницький, Г. К.; Целень, Б. Я.; Шейко, Т. В.; Недбайло, А. Є.; Гоженко, Л. П. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Представлено вирішення питання інтенсифікації процесу екстракції біологічно-активних речовин (БАР) з сумішей цілісної та розмеленої насіннєвої сировини на прикладі насіння льону та екструдату бобів сої. Зроблено аналіз сучасних перспективних методів екстракції БАР з рослинної сировини, переваг і недоліків апаратів реалізації способів впливу на сировину. Запропоновано для оптимізації процесу екстракції експериментальні дослідження провести в пульсаційних диспергаторах ударного та кавітаційного типу, розроблених в ІТТФ НАН України, в яких реалізується метод дискретно-імпульсного введення енергії (ДІВЕ). Мета роботи полягає у вивченні закономірностей впливу механізмів ДІВЕ на фізико-хімічні та структурно-механічні властивості насіння олійних і зернобобових культур при обробці в пульсаційних апаратах. Методи. В ході проведення експериметальних досліджень в одержаних екстрактах визначено фізико-хімічні властивості: вміст сухих речовин, кількість білка. Реологічні властивості отриманих сумішей експериментально досліджено на ротаційному віскозиметрі. Мікроструктуру зразків до обробки в апаратах і зразків, отриманих протягом обробки з періодичним відбором проб, досліджено на світловому мікроскопі. Результати. В результаті експериментальних досліджень встановлено, що кавітаційний механізм є найенергоефективнішим і раціональнішим способом впливу на обробку насіння олійних і зернобобових культур. Для цілого та розмеленого насіння льону, екструдату бобів сої показники кількості виходу сухих речовин після екстракції в диспергаторі кавітаційного типу вищі, ніж у диспергаторі ударного типу на 2 %; 7,5 %; 5,8 %. відповідно. Вихід білка з цілого та розмеленого насіння льону після обробки у кавітаційному диспергаторі також вищий приблизно на 2 % і залежить від тривалості обробки, що максимально становить 10 хв. Встановлено, що для отриманих рідинних сумішей цілого і розмеленого насіння льону характерні властивості псевдопластичної рідини. У всіх сумішах проявляється неньютонівский характер в’язкості більш чітко зі збільшенням тривалості обробки. Сфера застосування результатів. Результати проведених досліджень можуть використовуватись у технологіях переробки насіння олійних і зернобобових культур з максимальним збереженням термолабільних біоактивних компонентів.