ВПЛИВ ЦІН ТА ДОХОДІВ НА РІВЕНЬ СПОЖИВАННЯ М’ЯСА ТА М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ - Лисенко, Г. П. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Вплив цін та доходів громадян на рівень споживання м'яса та м'ясних продуктів. Мета. Дослідити вплив цін та доходів громадян на зміну рівнів споживання м’яса та м’ясних продуктів в контексті забезпечення продовольчої безпеки України. Методи. У статті використано загальнонаукові та спеціальні методи: діалектичний, системного узагальнення, економіко-статистичний – для обробки й аналізу статистичних даних; графічний та табличний – для візуалізації та узагальнення результатів дослідження; абстрактно-логічний – для формулювання висновків. Результати. У статті проаналізовано достатність споживання м'яса та м'ясних продуктів та їх економічну доступність у домогосподарствах України залежно від місця проживання, віку та статті, середньодушових грошових доходів населення. Із застосуванням індикаторів продовольчої безпеки оцінено загальну достатність споживання харчових продуктів та їх економічну доступність для населення України. Досліджено вплив цін та доходів громадян на споживання яловичини, свинини та м’яса птиці в період з 2007 до 2021 рр. Визначено, що попит на продукт, що і так має високу вартість, скорочується при подальшому зростанні ціни. Крім того, споживачі замінюють дорожчі продукти на їх дешевші аналоги. Попит на харчові продукти середньої та нижчої вартості збільшується при скороченні їх цін і зростанні цін на дорожчі продукти. Крім того, вагомий вплив має дохід громадян. Споживання харчових продуктів стає тим більшим і різноманітнішим, чим вищою є їх купівельна спроможність. Сфера застосування результатів. Результати дослідження мають науково-практичний характер і можуть бути використані науковцями у подальших дослідженнях. Вони можуть слугувати джерелом довідкової інформації й використовуватися у роботі економістами, фахівцями органів влади, науковими працівниками, викладачами, аспірантами і студентами вищих навчальних закладів.