ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ МОЛОЧНОГО СКОТАРСТВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Шуст , О. А.; Свиноус , І. В.; Ібатуллін , М. І.; Сіра, Ю. В.; Артімонова , І. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних аспектів формування пропозиції на ринку молока в умовах запровадження військового стану в країні. Мета. На основі узагальнення напрацювань вчених розробити практичні рекомендації щодо відродження галузі молочного скотарства в повоєнний період відбудови економіки країни. Методи. Під час проведення дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи економічних досліджень, зокрема: системний підхід − при вивченні зв’язків між явищами і процесами в системі забезпечення економічної стійкості суб’єктів господарювання в умовах військового стану; статистичний аналіз − при визначенні динаміки, структури та результативності розвитку сільськогосподарських підприємств з виробництва молока; діалектичний та абстрактно-логічний − для теоретичних узагальнень і формуванні висновків; метод експертних оцінок – при визначенні основних факторів, які впливають на забезпечення економічної стійкості виробників молока у військовий час. Результати. Встановлено основні чинники, які вплинули на процес адаптації сільськогосподарських підприємств та господарств населення – виробників молока, в умовах запровадження військового стану в Україні. Доведено, що подальший розвиток української молочної галузі буде залежати від загальної світової торгівлі та внутрішньої ситуації в країні. В післявоєнному відновленні галузі державна підтримка відіграватиме вирішальну роль. Перш за все, повинна бути розроблена модель державної підтримки, яка допоможе сфокусуватися на: будівництві та реконструкції тваринницьких та переробних комплексів; розширенні поголів’я; створенні можливостей, за яких підприємства зможуть виробляти молоко відповідно до європейських санітарних норм. Сфера застосування результатів дослідження. Запропоновані практичні рекомендації призначені для господарств корпоративного сектору аграрної економіки – виробників молока, що сприятиме їх діяльності в умовах військової агресії.