«ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА» – ОСНОВА ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - Хахула , Б. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Предметом дослідження є теоретичні і практичні засади розвитку «зеленої економіки», як основи інноваційної діяльності суб’єктів підприємницької діяльності в сфері аграрного бізнесу. Мета. Мета дослідження є розробка на основі досліджень вітчизняних та зарубіжних науковців практичних рекомендацій щодо впровадження «зеленої економіки» в діяльність суб’єктів підприємницької діяльності в сфері аграрного бізнесу в повоєнний період відродження економіки країни. Методи. В процесі проведення досліджень використано загальнонаукові та спеціальні методи економічних досліджень, зокрема: системний підхід, порівняльний, діалектичний та абстрактно-логічний. Результати. Доведено, що впровадження «зелених» технологій у діяльність господарств корпоративного сектору аграрної економіки принесе високий соціально-економічний ефект, сприятиме припливу податкових відрахувань до бюджету від працюючих підприємств, зростанню добробуту населення, збільшенню робочих місць, формуванню інфраструктури, зниженню поточного екологічного навантаження та усунення екологічної шкоди, забезпечить ефективність державних інститутів та стабільний соціально-економічний розвиток регіонів. Вважаємо, що в нинішніх умовах основні завдання впровадження інноваційних технологій «зеленої» економіки у сільське господарство полягають у високоефективному використанні природних ресурсів; збільшенні природного капіталу та зменшенні забруднення; запобіганні втраті біорізноманіття; зростанні доходів та зайнятості сільського населення; переході від стандартної моделі економічного зростання до «зеленої» економіки; проведенні аналізу економічної ефективності застосування «зелених» технологій та необхідності впровадження в діяльність суб’єктів господарювання в сфері аграрного бізнесу «зелених» виробництв; екологізації виробничої діяльності та застосуванні принципів «зеленої» економіки при стратегічному плануванні для поступового переходу до неї. Сфера застосування результатів. Результати досліджень можуть бути використанні при розробці стратегічних планів розвитку сільських територій адміністративно-територіальних утворень у відповідності до Європейського зеленого курсу.