ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ РИНКОВИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ - Сало , І. А.; Степура , Л. О.; Івановський , А. В (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Предметом дослідження є особливості формування економічної думки щодо ринкового регулювання в умовах трансформації економічних відносин в країні. Мета. На основі узагальнення результатів досліджень науковців запропонувати авторський підход щодо формування системи державного регулювання ринкових відносин України. Методи. Для вирішення завдань дослідження використано такі методи наукового пізнання: теоретичного узагальнення, діалектичний, історико – логічний, аналізу й синтезу, індукції та дедукції методи та метод наукового абстрагування. Результати. Доведено, що на різних етапах становлення і розвитку ринкової економіки державне втручання у систему її функціонування набувало істотних змін. Втановлено, що в основу кейнсіанського підходу покладено припущення, що рівень цін постійний, річний фактичний обсяг національного виробництва, який в свою чергу відповідає розмірам доходу. Вважаємо, що за такого підходу не враховується також вплив зовнішньої торгівлі. Згідно з даною моделлю «доходи-витрати», рівновага в макроекономіці настає тоді, коли сукупні витрати дорівнюють національному продукту. Вважаємо, що функціонування ринку формується через інституції, які характеризують ступінь взаємодії структур, споживачів, регуляторні впливи на конкурентну політику підприємств, перерозподіл створеного продукту. Серед основних проблем інституціонального характеру розвитку ринкових умов у економіці країни можна виділити: повільну адаптацію ринкових інституцій та інститутів до умов господарювання; незадовільну модифікацію колишніх і нових ринкових інститутів; неузгодженість системи регулювання ринку, інституцій та інститутів із традиційними економічними відносинами; відсутність системного і комплексного забезпечення розвитку й регулювання ринку. Сфера застосування результатів. Результати проведених досліджень можуть бути використанні в процесі розробки системи макроекономічних заходів щодо розвитку адміністративно-територіальних утворень та країни в цілому.