ТРАНСФОРМАЦІЇ ГЛОБАЛЬНИХ ЛОГІСТИЧНИХ ПРОДОВОЛЬЧИХ ЛАНЦЮГІВ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Коваленко , О. В.; Кириченко , А. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Теоретико-методологічні положення та практичні засади формування глобальних логістичних ланцюгів поставок продовольства в умовах військового протистояння. Мета. виявлення наслідків трансформації глобальних логістичних ланцюгів при торгівлі продовольством в умовах російсько-української війни та обґрунтування перспектив їх формування в майбутньому. Методи. Для досягнення мети дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи: діалектичний і логічний – для узагальнення наукових основ розвитку глобальних логістичних продовольчих ланцюгів; економіко-статистичний – для обробки та аналізу статистичних даних; табличний – для візуалізації та узагальнення результатів дослідження. Результати. Здійснено аналіз і виявлено трансформації глобальних логістичних продовольчих ланцюгів в умовах російсько-української війни. Визначено ефективність логістики та конкурентні позиції держав на світовому логістичному ринку. Розкрито зміни у світовій продовольчій безпеці під впливом трансформацій логістичних ланцюгів. Оцінено стан товарної структури зовнішньої торгівлі продовольчими ресурсами держави в довоєнний період та в період військового протистояння. Здійснено порівняння ефективності логістичних перевезень продовольства різними видами транспорту в межах України та в міжнародному сполученні. Оцінено пропускну спроможність експорту продукції за логістичними каналами України в період військових дій. Запропоновано заходи щодо підвищення ефективності трансформованих логістичних продовольчих ланцюгів в умовах воєнного стану та на перспективу. Сфера застосування результатів. Результати мають науково-практичний характер і можуть бути використані науковцями у подальших дослідженнях щодо формування глобальних логістичних ланцюгів поставок продовольства в умовах військового протистояння. Вони можуть слугувати джерелом довідкової та методичної інформації та використовуватися економістами, спеціалістами аграрної сфери, підприємствами харчової та переробної промисловості, фахівцями органів влади, науковими працівникам, викладачами, аспірантами і студентами вищих навчальних закладів.