ВПЛИВ РОЗМІРУ ФРАКЦІЇ ТА ПАРАМЕТРІВ РОБОЧОГО ОБЛАДНАННЯ НА ОБРУШУВАННЯ НАСІННЯ ПРОМИСЛОВИХ КОНОПЕЛЬ - Петраченко, Д. О.; Коропченко , С. П. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Насіння промислових конопель різних фракцій, конструктивні параметри обрушувача та технологічні режими його роботи. Мета. Дослідження процесу обрушування в залежності від фізичних властивостей насіння конопель та конструктивних і технологічних параметрів обрушувача. Методи. Характеристики насіння визначали згідно з ДСТУ 4138-2002. Для обрушування насіння використовували розроблений відцентровий механізм. Змінними параметрами виступали: зазор між робочим колесом та відбійною декою (15, 40 мм); частота обертання робочого колеса (1500, 2000, 2500 хв.-1); фракція насіння за розміром – крупна (>3,0 мм), середня (2,5-3,0 мм), дрібна (<2,5 мм). Результати. Кожен з параметрів впливає на фракційний склад рушанки. Найважче обрушується дрібна фракція. Найефективнішим є обрушування крупної фракції насіння. Для всіх трьох розмірних фракцій збільшення зазору між робочим колесом і декою з 15 до 40 мм підвищує кількість обрушеного ядра. Збільшення частоти обертання робочого колеса неоднозначно впливає на процес. При збільшені частоти обертання робочого колеса з 1500 до 2000 хв-1 в рушанці спостерігається підвищення кількості обрушеного ядра. Подальше збільшення частоти обертання колеса до 2500 хв-1 зменшує кількість обрушеного ядра. При даній швидкості обертання обрушувач виконує функцію подрібнювача, що призводить до розмелення насіння. При величині зазору між робочим колесом і декою 40 мм та частоті обертання робочого колеса 2000 хв-1 обрушуючий механізм має оптимальні робочі параметри переробки для трьох фракцій насіння. Кращі результати обрушування одержали при величині зазору 40 мм і частоті обертання колеса 2000 хв-1: для дрібної фракції насіння кількість обрушеного ядра склала 16,47%, для середньої – 19,67%, для крупної – 21,90%. Сфера застосування результатів. Отримані дані будуть важливими для подальшого вдосконалення конструкції обрушуючого механізму, а також для розробки рекомендацій з оптимізації технологічного процесу переробки насіння промислових конопель на обрушене.