АЙВА – ПЕРСПЕКТИВНА СИРОВИНА ДЛЯ ПРОМИСЛОВОГО ПЕРЕРОБЛЕННЯ - Левківська, Т. М.; Дущак , О. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Потреби українських споживачів у консервованих продуктах на 68% забезпечуються за рахунок вітчизняного виробництва. Асортимент продуктів на основі плодово-овочевої сировини не зазнає істотних змін вже впродовж декількох десятиліть, що, в першу чергу, зумовлено відсутністю інноваційних підходів до технологій перероблення, а, також, тим, що існуючі способи переробки не використовують всього спектру корисних властивостей плодово-овочевої сировини. Ця проблема створює завдання розширення сировинної бази, а також пошуку нових підходів до промислового перероблення. В статті наведено аналіз фізико-хімічного складу та біологічної цінності айви звичайної. Визначено перспективи та можливості використання айви в харчовій промисловості. Мета. Провести аналітичну оцінку харчової, біологічної та фізіологічної цінності плодів айви та визначити перспективні шляхи її промислового перероблення. Методи. Аналіз і моніторингове дослідження проводилося з використанням методичних підходів, які застосовуються у вітчизняній та міжнародній практиці. Результати. Проаналізовано фізико-хімічний склад плодів айви звичайної. Визначено, що плоди айви полівітамінні, до їхнього складу входять вітаміни групи В, С, РР, А, Е. Також вони є джерелом амінокислот та мікро- та макроелементів – кремнію, бору, ванадію, міді, заліза, кобальту, марганцю, цинку, рубідію, хрому. Айва завдяки мінімальній кількості жирів є чудовим продуктом для дієтичного харчування. За рахунок міді та клітковини вона покращує травні процеси, та, отже, допомагає позбутися зайвої ваги. Айва містить велику кількість харчових волокон, в першу чергу клітковини та протопектину, основна кількість яких розміщена навколо насіння і в самому насіннику. Вміст пектину в деяких сортах досягає 3,25%. Сфера застосування результатів. Консервні, харчоконцентратні підприємства України та споріднені виробництва, що спеціалізуються на переробленні плодово-овочевої сировини.