ВПЛИВ МАГНІТНОГО ПОЛЯ ТА РН СЕРЕДОВИЩА НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СОРБЦІЇ КЛІТИН РОДУ LACTOBACILLUS - Даниленко, С. Г.; Чаленко, М. А.; Маринченко , Л. В.; Потемська , О. І.; Решетняк, Л. Р.; Копилова , К. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет Адсорбція пробіотичних культур Lactobacillus acidophilus, зокрема штамів 27 і Narine, і Lactobacillus plantarum, на високодисперсному кремнеземі. Мета Метою цього дослідження було вивчення впливу магнітного поля напруженістю 0,03 та 0,09 Тл та pH середови ща на ефективність клітинної адсорбції пробіотичних штамів Lactobacillus. Методи У цьому дослідженні застосовували мікробіологічні та біотехнологічні методи . Як сорбенти використовували гідрогелі на основі високодисперсного кремнезему «Ентеросгель» та «То ксин. NET ». Для створення магнітного поля використовували ніодимові магніти з напруженістю 0,03 Тл і 0,09 Тл. Ефективність адсорбції оцінювали за виживаністю клітин пробіотичних культур після адсорбції на препаратах гідрогелів за впливу магнітного поля та у разі створеного за допомоги додавання кислоти або лугу рН. Функціональні властивості отриманих композитних препаратів оцінювали за терміном отримання згустку після сквашування молока та його кислотністю. Результати Результати дослідження показали, що імм обілізовані клітини Lactobacillus acidophilus на гідрогелі метилкремнієвої кислоти мали посилений захист не тільки від жорстких умов шлунково кишкового тракту (низький рН і вплив жовчі), але й від магнітних полів інтенсивністю 0,03 Тл і 0,09 Т л , які, в ціл ому, негативно впливали на нативні (не іммобілізовані) клітини. Функціональна активність іммобілізованих таким способом на гідрогелі на основі високодисперсного кремнезему «Ентеросгель» клітин, оцінена за кислотністю та терміном утворення згустків, була ли ше незначно знижена: до 4,3 11,3%, натомість вміст клітин знизився суттєвіше у середньому на 20%. Це підтверджує припущення про те, що оцінка виживаності клітин чашковим методом Коха не повністю відповідає реальному стану клітин. Визначено також, що пров едення адсорбції в діапазоні рН нижче 4 є недоцільним, найкращими умовами для адсорбції L. plantarum було значення рН в діапазоні від 6 до 7. Сфера застосування результатів Результати досліджень можуть бути використані для розробки комплексних пробіотичних препаратів на основі високодисперсного кремнезему, що може бути доцільним для збереження функціональності пробіотичних клітин, використовуваних для заквашувальвих культур або у виробництві БАДів із вмістом корисних мікроорганізмів.