ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ І ЕФЕКТИВНІСТЬ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ХАРЧОВІЙ ІНДУСТРІЇ АПК УКРАЇНИ - Шуст, Олена; Варченко, Ольга; Крисанов, Дмитро (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. Сукупність теоретичних, методологічних і прикладних аспектів інноваційної діяльності в харчовій індустрії АПК України за погіршення внутрішніх умов і зовнішнього середовища. Мета. Узагальнити результати інноваційної діяльності підприємств харчової індустрії за минуле десятиріччя та обґрунтувати напрями і економічний механізм її активізації в повоєнний період. Методи. Основою проведених досліджень були загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: наукової логіки та ретроспективного аналізу – для встановлення закономірностей розвитку інноваційної діяльності, виявлення та оцінювання системних вад і поточних проблем, які гальмують її проведення підприємствами харчової індустрії; формалізації, аналізу і синтезу – для виявлення та оцінювання трендів динаміки підприємств, що впроваджували інновації й реалізували інноваційну продукцію, на тлі масштабування обсягів її реалізації та у поєднанні з трендом промислової продукції; порівняльного аналізу – при дослідженні інноваційної діяльності у великих компаніях та за ланцюговим підходом, тобто при наявності кількох акторів, які виконують окремі етапи (наукові дослідження і розробка інновацій, тиражування, реалізація, впровадження, випуск та реалізація інноваційної продукції). Результати. Розкрито причини і наслідки спадного тренду інноваційної діяльності підприємств харчової індустрії. Систематизовано недоліки і проблеми, які гальмують поширення інноваційної діяльності у харчовому секторі промисловості. Обґрунтовано механізм і практичні заходи, спрямовані на активізацію інноваційної діяльності у повоєнний період. Сфера застосування результатів. Результати досліджень включають теоретичні засади і практичні підходи щодо активізації інноваційної діяльності у харчовому секторі АПК в умовах тривалого спадного тренду та руйнації частини його потенціалу на непідконтрольних Україні територіях. Економічні намітки та практичні заходи будуть використані при відродженні потенціалу харчової індустрії в процесі ліквідації наслідків російської агресії та активізації інноваційної діяльності із залученням засобів й інструментів сучасного механізму її підтримки.