ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ - Хахула, Богдан (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. Сукупність теоретичних, методичних і практичних аспектів інноваційної діяльності сільськогосподарських підприємств. Мета. Теоретико-методичне обґрунтування та розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення інноваційної діяльності аграрних підприємств. Методи. В процесі проведення досліджень використано загальнонаукові та спеціальні методи економічних досліджень, зокрема: системний підхід, порівняльний, діалектичний та абстрактно-логічний. Результати. Проаналізовано економічні проблем розвитку інноваційної діяльності сільськогосподарських підприємств. На основі узагальнення доведено, що інновація інтерпретується як результат, оскільки інноваційній діяльності характерна попроцесна складова. Стосовно аграрного сектору концептуальної складової інновацій мають стати наступні зміни (у сфері організації діяльності сільськогосподарських підприємств, розробці та удосконаленні продуктів і послуг, створенні та застосуванні нових технологій тощо), результати яких створять умови для забезпечення продовольчої безпеки, рівня та якості екологічного й соціального благополуччя сільських територій, підвищення конкурентоспроможності вітчизняної сільськогосподарської продукції та продовольства. Важливим завданням в інноваційному розвитку сільського господарства виділяється популяризація науково-технологічних досягнень та передового досвіду. При цьому необхідно сформувати умови для розвитку наукової, науково-технічної діяльності й отримання результатів, що забезпечують незалежність та конкурентоспроможність галузі. Як показують проведені дослідження автора, аграрний сектор економіки до ключових інноваційно-активних вписувати рано, оскільки порівняно невелика кількість сільськогосподарських підприємств (переважно, це великі вертикально-інтегровані підприємницькі структури) можуть перенаправити з обігу кошти на інноваційну діяльність. Впровадження та розвиток інновацій в аграрній сфері здійснюються невисокими темпами, що зумовлено ще й галузевою специфікою, насамперед, тривалістю впровадження, розробки й освоєння інновацій та ін. Вважаємо, що для успішного розвитку інноваційних процесів у сільському господарстві необхідне виконання низки умов, що дозволяють підвищити інвестиційну привабливість галузі за допомогою збільшення темпів зростання технічного оновлення, прискорення оборотності капіталу, розвитку відповідної соціальної інфраструктури у сільському господарстві, своєчасної та адресної підтримки з боку владних структур та ін. Сфера застосування результатів. Результати дослідження можуть бути використанні при розробці комплексних програм розвитку сільських територій, в частині фінансування заходів регіональної підтримки функціонування суб’єктів підприємницької діяльності в сфері агробізнесу.