ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМИ РИЗИКАМИ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Свиноус, Іван; Ібатуллін, Марат; Сіра, Юлія (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. Сукупність теоретичних, методичних і прикладних аспектів формування системи управління виробничими ризиками молокоперобних підприємств. Мета. Розвиток теоретико-методичних засад і розробка практичних пропозицій щодо формування системи управління виробничими ризиками молокопереробних підприємств. Методи. Використано логіко-аналітичні методи, зокрема прийоми аналогії та порівняння, індукції та дедукції, наукової абстракції – для теоретичного узагальнення, уточнення понятійного апарату з проблеми, формулювання висновків; експертних оцінок – при визначенні факторів виробничих ризиків молокопереробного підприємства та проведенні оцінки ефективності системи ризик-менеджменту; монографічний – для детального вивчення окремих елементів досліджуваного явища на прикладі конкретних об’єктів. Результати. Досліджено організаційні засади управління виробничими ризиками молокопереробних підприємств. Доведено, що у нинішніх умовах розвитку підприємств аграрного сектору існує необхідність пошуку більш гнучких інструментів управління, які б дозволили знизити імовірність потенційних економічних втрат господарюючих суб’єктів і забезпечити ріст прибутку на одиницю вкладеного капіталу. Тактика управління ризиками на молокопереробному підприємстві має зводитися або до уникнення ризику, або до запобігання очікуваному збитку, або до прийняття ризику на себе, а в підсумку – до перенесення ризику. Система управління ризиком передбачає застосування наступних методів: уникнення ризику, запобігання збитку, прийняття ризику на себе, перенесення ризику. Ми рекомендуємо використовувати в діяльності молокопереробних підприємств диверсифікацію ризиків. Цей механізм досить дієвий, оскільки забезпечує безперебійність функціонування молочного виробництва за рахунок тимчасового фінансування, що надходить із джерел, сформованих у рамках побічного виробництва – хлібопекарського, ковбасного, виробництва технічного казеїну тощо. Сфера застосування результатів. Результати досліджень можуть бути використані при розробці короткострокових та довгострокових планів розвитку молокопереробних підприємств.