ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО РИНКОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ - Сало, Інна; Степура, Людмила; Івановський, Андрій (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. Особливості формування економічної думки щодо ринкового регулювання в умовах трансформації економічних відносин в країні. Мета. На основі узагальнення досліджень науковців запропоновувати авторський підхід висвітлення теоретичних підходів ринкового регулювання з урахуванням трансформації економічних відносин в країні. Методи. Для вирішення завдань дослідження використано такі методи наукового пізнання: теоретичного узагальнення, діалектичний, історико-логічний, аналізу й синтезу, індукції та дедукції, наукового абстрагування. Результати. Встановлено, основні напрями сучасної світової економічної науки відображають альтернативні моделі розвитку капіталізму: неокласичну (монетаристську) – розвиток на основі механізму ринкового саморегулювання; кейнсіанську (неокейнсіанську) – розвиток із використанням активного державного впливу на економіку. Слід також не залишати поза увагою такі важливі напрям світової економічної науки, як соціально-інституційний і марксистський. Вони виступають (кожен зі своїх позицій) із критикою можливостей ринкового механізму в розвитку економіки та вирішенні соціальних завдань, за визнання регулівної ролі держави в економіці, виняткової ролі в розвитку суспільства, обмеженої історичної ролі капіталізму як соціально-економічної системи. Доведено, що центральною проблемою при дослідженні ринкової економіки є визначення пропорцій в економіці країни. Це й найбільш загальна пропорція між виробництвом і споживанням, пропорції між засобами виробництва та споживчими благами та послугами, створеними впродовж року в складі суспільного продукту. Вони, хоча й створюють спрощену, абстраговану від ряду факторів уяву про процес відтворення, однак дозволяють виявити основні, найбільш значимі взаємозв’язки й описати їх у системі показників. Відомо кілька історичних підходів до опису взаємозв’язків національного відтворення. Сфера застосування результатів. Результати проведених досліджень можуть бути використанні в процесі розробки системи макроекономічних заходів щодо розвитку адміністративно-територіальних утворень та країни в цілому.