(untitled) (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. Теоретико-методологічні положення та практичні засади гендерних досліджень в аграрному виробництві. Мета. Визначити тенденції змін у використанні жіночої праці в аграрному виробництві України на сучасному етапі та обґрунтувати їх чинники. Методи. Методами індукції та аналізу економічних явищ визначено сутність змін у використанні жіночої робочої сили як рівноправної частки всієї людської праці, яка задіяна в аграрному виробництві. Використано економічно-статиcтичну інформацію для обґрунтування змін в характері та сферах застосування жіночої праці в сучасних умовах ведення аграрного виробництва в Україні. Результати. Глибока перебудова економічного устрою та швидка інтеграція у міжнародний аграрний ринок призвели до суттєвих змін у соціально-економічних процесах сільських територій України, що вплинули й на гендерні відносини в аграрному виробництві. Частина сільських жінок одержала нові можливості працевлаштування в «організованому» секторі аграрної економіки після його реформування, для іншої єдиною альтернативою стало ведення сільськогосподарського виробництва в межах власних домогосподарств. З’ясовано, що головними чинниками таких змін є подальше підвищення рівня інформатизації, автоматизації та механізації виробничих та управлінських процесів, міжгалузева реструктуризація виробництва на користь рослинництва у великотоварному виробництві та поглиблення спеціалізації близько в чверті від загальної кількості домогосподарств на трудомістких галузях тваринництва та садівництва. Встановлено, що реальною проблемою постає гендерна освіта, доступ жінок, представниць малого та середнього аграрного бізнесу, до постійного оновлення знань та практик самостійного ведення господарства в сучасних ринкових умовах. Сфера застосування результатів. Результати мають науково-практичний характер і можуть бути використані науковцями у подальших гендерних дослідженнях.