ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНСТРУМЕНТ СКОРОЧЕННЯ ВТРАТ ТА ВІДХОДІВ ПРОДОВОЛЬСТВА В УКРАЇНІ ТА СВІТІ - Коваленко, Ольга; Ященко, Людмила (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. Теоретико-методологічні положення та практичні засади щодо формування основ розвитку циркулярної економіки в продовольчій сфері України як інструмента скорочення втрат та відходів. Мета. Надати оцінку розвитку циркулярної економіки в продовольчій сфері України та світу на основі вивчення тенденцій щодо утворення та поводження з відходами і втратами при виробництві харчової сировини й продовольства. Методи. Для досягнення мети дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи: діалектичний і логічний – для узагальнення наукових основ розвитку циркулярної економіки в продовольчій сфері; економіко-статистичний – для обробки, аналізу та прогнозування статистичних даних; табличний та графічний – для візуалізації та узагальнення результатів дослідження. Результати. Рейтинг циркулярної економіки виявив диференційоване ставлення до утворення відходів у провідних європейських країнах. У цілому найефективніше до розвитку циркулярної економіки відносяться у Німеччини, хоча за рахунок великої кількості населення там утворюються значні обсяг харчових відходів. В Україні обсяги побутових відходів в 1,5 раза перевищують аналогічні обсяги в середньому по Європі. Обсяги відходів виробництва харчових продуктів в Україні (жом, дефекат, меляса, сировотка тощо) сягають 3,7 млн т. Значна частка цих відходів утилізується (близько 40% дефекату та 60% сировотки) й повторно не переробляється. Водночас, останнім часом спостерігаються позитивні тенденції до скорочення обсягів втрат і відходів продовольчої сировини та її подальшої переробки. Зокрема частка втрат і відходів у виробництві зернових та зернобобових за останні 10 років постійно знижується й до 2025 року, за наявних тенденцій, може зменшитися вдвічі. Скорочення втрат продовольчої сировини є запобіжним заходом вирішення проблеми голоду у світі. Поки що ж, щорічні обсяги відходів зернових в Україні еквівалентні обсягам продовольства, яким можна було б нагодувати 2 млн осіб. Сфера застосування результатів. Результати мають науково-практичний характер і можуть бути використані науковцями у подальших дослідженнях щодо розвитку циркулярної економіки в продовольчій сфері. Вони можуть слугувати джерелом довідкової та методичної інформації та використовуватися економістами, спеціалістами підприємств харчової та переробної промисловості, фахівцями органів влади, науковими працівникам, викладачами, аспірантами і студентами вищих навчальних закладів.