(untitled) (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження Економічні процеси, інструменти та засоби оцінки продовольчої безпеки регіонів в Україні і світі. Мета. Надати методичний підхід до оцінки продовольчої безпеки в областях України. Методи. Системне узагальнення – для аналізу напрацювань щодо визначення рівня продовольчої безпеки в регіонах; порівняльний – для співставлення економічних показників; прогнозування. Результати. Запропоновано методичний підхід щодо оцінки продовольчої безпеки в областях України, який базується на досвіді ФАО, вітчизняних методиках національної і продовольчої безпеки. Індикатори оцінки містять складові: макроекономічні показники країни; соціально-демографічний стан в регіоні; якість раціону харчування; фізична доступність продовольства та ємність ринку; економічна доступність продовольства; імпортозалежність, сировинна база. Для більш зваженої оцінки запропоновано застосувати внутрішні та міжнародні зіставлення, показники порівняно з середніми в Україні та нормами, рекомендованими МОЗ. Виявлено значну розбіжність калорійності харчування, рівня доходів; високий рівень інфляції. Недостатнє споживання м’ясних та молочних продуктів. Побудовано прогнози споживання харчової продукції для окремих областей. Для забезпечення продовольчої безпеки в областях України необхідно оцінити потребу у продовольчих ресурсах, раціональність їх використання. Окреслити проблеми продовольчого забезпечення та шляхи їх вирішення. Основні заходи мають бути спрямовані на підтримку виробників продовольства, вдосконалення логістики постачання та розподілу харчових продуктів, підтримку незахищених верств населення. Необхідно створити сприятливі умови для інвестування та раціонального розміщення виробничих потужностей. Сфера застосування результатів. Призначено для фахівців з питань продовольчої безпеки та економічних досліджень, наукових працівників, викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів. Результати можуть бути використані у подальших наукових дослідженнях регіональної продовольчої безпеки, механізмів стримання цін на продовольство.