КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ВИБІР НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ТИПІВ КРИСТАЛОУТВОРЮВАЧІВ ДЛЯ УВАРЮВАННЯ УТФЕЛІВ - Ткаченко, Сергій; Шейко, Таміла; Анісімова, Олена; Кузнєцова, Інга (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. Основним процесом у цукровому виробництві визнана кристалізація цукрози. На сьогодні актуальним став пошук методів інтенсифікації цього процесу шляхом скорочення тривалості уварювання, зниження витрат теплової енергії, зменшення втрат сахарози від термічного розкладання і отримання якісного цукру-піску з відповідним гранулометричним складом та збільшення його виходу. Одним із шляхів вирішення завдання є застосування якісного затравного матеріалу, здатного утворювати регульовану кількість кристалів необхідного розміру в концентрованих цукрових розчинах. Це дозволить за дотримання технологічного режиму в продуктовому відділенні зменшити кількість патоки за промивання кристалів цукру у центрифугах, що сприятиме зменшенню витрат палива та збільшити вихід цукру. Мета. Провести аналітичну оцінку ефективності дії найбільш поширених затравних матеріалів (кристалоутворювачів) цукрового виробництва на процес кристалізації цукрози. Методи. Аналіз і моніторингове дослідження проводилося з використанням методичних підходів, які застосовуються у вітчизняній та міжнародній практиці. Результати. Розглянуто вплив різних факторів на рівномірність кристалів цукру, проаналізовані причини утворення конгломератів кристалів при уварюванні утфелів. Наводяться типи найбільш поширених кристалоутворювачів, що застосовуються у цукровому виробництві. Сфера застосування результатів. Цукрові підприємства України одержать дані щодо застосування найбільш ефективних кристалоутворювачів в технологічному процесі цукрового виробництва