АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ М’ЯСОПЕРЕРОБНОЇ ГАЛУЗІ ТА ПРАКТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВДОСКОНАЛЕННЯ РЕЦЕПТУР КОВБАСНИХ ВИРОБІВ - Баль-Прилипко, Лариса; Ніколаєнко, Микола; Чередніченко, Олена; Даниленко, Світлана; Степасюк, Людмила (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. В сучасному світі Україна вимушена забезпечувати виконання складного геополітичного завдання – бути гарантом і військової, і продовольчої безпеки. Однією зі значущих і актуальних складових цього завдання постає питання підвищення ефективності діяльності підприємств м’ясопереробної промисловості. Мета. Обґрунтувати практичні підходи щодо підвищення ефективності функціонування вітчизняних м’ясопереробних підприємств у результаті вдосконалення рецептур ковбасних виробів. Методи. При проведенні дослідження використано методи: монографічний, причинно-наслідкового аналізу, експериментальний, економіко-статистичний, розрахунково-конструктивний та логічного узагальнення. Результати. В результаті дослідження розроблені практичні рекомендації щодо вдосконалення рецептури ковбасних виробів, що дають змогу зменшити витрати та підвищити економічну ефективність їхнього виробництва. Наукова новизна результатів дослідження полягає в розробленні практичних підходів до аналізу динамічних процесів у вітчизняній м’ясопереробній промисловості на підставі стимулювання попиту на конкурентоспроможну продукцію. Підвищення економічної ефективності м’ясопереробних підприємств України в сучасних складних умовах можливе завдяки пошуку нових ресурсів незамінних харчових компонентів, використанню нетрадиційних видів сировини, створенню нових прогресивних технологій для підвищення харчової цінності продукту, що поліпшує органолептичні показники, збільшує термін зберігання готової продукції та знижує її собівартість. Сфера застосування результатів. Поглиблені практичні підходи щодо вдосконалення рецептур ковбасних виробів і оцінена запропонована рецептура з метою здешевлення готової продукції з точки зору підвищення її ефективності, що становить основу подальших досліджень.