ОСОБЛИВОСТІ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ ЩОДО СКЛАДОВИХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ ЯК ФАКТОРУ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ - Лисенко, Ганна (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2021)
Предмет дослідження – особливості регуляторної політики України щодо основних складових ринкової економіки. Мета роботи – дослідити особливості регуляторної політики щодо основних складових ринкової економіки України як фактору реалізації економічного зростання. Методи дослідження. Для досягнення мети дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи: діалектичний, логічний, системного узагальнення, порівняння, аналізу та синтезу. Результати дослідження. У статті досліджено процес переходу української економіки із командно-адміністративної господарської системи у ринкову. Перехід України до ринкової економіки розпочався в 90-х роках минулого століття. Проте, через відсутність системності в реформуванні національного господарства, економічні та політичні кризи, цей процес досі триває. У статті було проаналізовано процес становлення інституту приватної власності в Україні, його основні характерні риси. Вивчено проблеми запровадження ринку землі. Досліджено регулювання державою цін на харчові продукти та запровадження ринкового ціноутворення. Проаналізовано особливості митної-тарифної та антимонопольної політики в Україні. У статті проаналізовано основні особливості регуляторної політики щодо складових ринкової економіки, визначено основні перешкоди, що перешкоджають ефективному впровадженню цього процесу та сповільнюють економічне зростання в Україні. Сфера застосування результатів дослідження. Результати досліджень мають науково-практичний характер і можуть бути використані науковцями у подальших дослідженнях регуляторної політики України щодо складових ринкової економіки. Вони можуть слугувати джерелом довідкової інформації й бути використані економістами, спеціалістами підприємств харчової та переробної промисловості, фахівцями органів влади, науковими працівникам, викладачами, аспірантами і студентами вищих навчальних закладів.