НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА ГЛОБАЛЬНИЙ РИНОК М’ЯСО-МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ: ЗМІНИ ТЕНДЕНЦІЙ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ - Коваленко, Ольга (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2021)
Предмет дослідження – науково-теоретичні та практичні засади дослідження тенденцій та перспектив розвитку ринків харчової продукції в умовах сучасних викликів. Мета дослідження - оцінити і порівняти тенденції розвитку національного і глобального ринку м'ясо-молочної продукції в умовах пандемії Covid-19, зокрема щодо виробництва, споживання, зовнішньої торгівлі та динаміки цін, з'ясувати перспективи подальшого розвитку цього сегменту ринку. Методологія. Використано методи: теоретичного узагальнення – для оцінки тенденцій виробництва, споживання, зовнішньої торгівлі м'ясо-молочною продукцією та цін на неї; аналізу, синтезу - для оцінки динаміки обраних показників і формулювання висновків; порівняння - для дослідження особливостей виробництва, споживання, торгівлі, формування цін продукції та зіставлення аналітичних даних за країнами та регіонами; табличний і графічний – для візуалізації та оптимізації цифрових результатів дослідження. Результати дослідження. В статті представлено результати дослідження ринку м'ясо-молочної продукції на національному та глобальному рівні в умовах пандемії Covid-19. Розкрито відмінності в пропорціях виробництва та споживання м'ясної та молочної продукції в Україні та світі. Розглянуто наслідки процесу консолідації компаній в умовах глобалізації. Узагальнено причини зростання цін на вітчизняну продукцію. Визначено зміни обсягів та структури зовнішньої торгівлі за період пандемії. Окреслено можливості розвитку ринку м'ясо-молочної продукції в середньостроковій перспективі. Сфера застосування результатів. Результати досліджень мають науково-практичний характер і можуть бути використані науковцями у подальших дослідженнях щодо розвитку ринків продовольства. Вони можуть слугувати джерелом довідкової інформації й використані економістами, спеціалістами підприємств харчової та переробної промисловості, фахівцями профільних органів влади, науковими працівникам, викладачами, аспірантами і студентами вищих навчальних закладів.