Сучасний стан та тенденції розвитку молочної промисловості в Україні - Керанчук, Т. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2014)
В статті проведений аналіз стану молочної промисловості України, моніторинг обсягів випуску основних видів молочної продукції за останні два роки. Виявлені основні проблеми формування пропозиції на ринку молока, проаналізовані проблеми функціонування переробних підприємств молочної промисловості. Показана проблема низького рівня технічної оснащеності сільгоспвиробників молока і переробних підприємств. Проаналізовані основні тенденції та причини зміни закупівельних, оптово-відпускних та роздрібних цін на основні види молочної продукції. Визначена роль держави в створенні конкурентних умов функціонування на ринку молока та молочної продукції. Запропоновані заходи щодо удосконалення механізму державної підтримки виробників молока та переробних підприємств. Описані можливі шляхи фінансової підтримки сільськогосподарських виробників та переробних підприємств молочної галузі. Розглянуті можливості вертикальної інтеграції аграрних виробників молока та переробних підприємств галузі. Запропоновані можливі шляхи вирішення проблем галузі, які сприятимуть підвищенню їх конкурентоспроможності на внутрішньому та міжнародному ринках.