Програма розширеного фагового моніторингу - Науменко, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2015)
Проведено моніторингові дослідження 156 зразків різноманітної молочної продукції на присутність фагів молочнокислих бактерій, отриманих від 10 різних молокопереробних підприємств. Встановлено, що 73% зразків були контаміновані бактеріофагами лактобактерій різних таксонів. Встановлено позитивну кореляцію (rs=0,78, n = 10, p < 0,05) між показником Сф, що показує кількість видоспецифічних фагів та Kk коефіцієнтом контамінації. Отже, виявлення різних за видоспецифічністю фагів свідчить про небезпечне фагове забруднення об’єкта незалежно від рівня його контамінації. Проведено аналіз факторів ризику – джерел накопичення фагів. Показано, що сировина та повітря, відповідно, у 1,5 та 2,2 рази частіше забруднені фагами ніж обладнання.