Антагоністична активність як критерій відбору молочнокислих бактерій у біотехнології молочних ферментованих продуктів - Шугай, М. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2015)
У статті обґрунтовано важливість проведення відбору молочнокислих бактерій (МКБ) до складу заквашувальних і захисних препаратів для виробництва молочних ферментованих продуктів за показниками антагоністичної активності. При цьому слід відбирати культури, що характеризуються високим ступенем антагонізму до небажаної мікрофлори і водночас сумісні (або виявляють незначний антагонізм) до інших молочнокислих бактерій. Зроблено висновок про значний біологічний потенціал бактерій роду Lactobacillus як природного засобу підвищення мікробіологічної безпечності та якості молочних ферментованих продуктів. Дані експериментальних досліджень дали змогу виокремити штами лактобацил, перспективних для використання у біотехнології молочних ферментованих продуктів.