Дослідження можливості долучення структурно-механічних характеристик рідких молочних продуктів до нормативних вимог щодо їх якості - Вербицький, С.; Тесленко, Л.; Пацера, Н. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2014)
Досліджено типові структурно-механічні характеристики рідких молочних продуктів з метою оцінювання можливості долучення зазначених характеристик до числа нормативних вимог щодо їх якості. Визначені структурно-механічні характеристики молочних продуктів підтверджують їх належність до структурованих систем, і на величину динамічної межі їх плинності впливає характер продукту, технологічні особливості виготовлення та вміст у ньому жиру, проте останнє не є справедливим щодо кефіру, де така залежність не спостерігалася. У результаті проведених досліджень виявлено, що структурно-механічні показники досліджених рідких молочних продуктів є занадто варіативними та залежними від характеру їх течії та параметрів навколишнього середовища, тому долучення зазначених характеристик до числа нормативних не є можливим.