(untitled) (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2020)
Предметом дослідження є фінансові інструменти активізації інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств харчової промисловості України. Метою роботи є визначення фінансових інструментів, що можуть бути спрямовані на активізацію інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств харчової промисловості. Методи. У роботі застосовано методи системного узагальнення та наукового пізнання, діалектичний, абстрактно-логічний, аналізу і синтезу, порівнянь, статистичного аналізу. Результати. Стаття присвячена аналізу чинної організації і взаємодії держави, бізнесу та науки в контексті активізації процесів інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств харчової промисловості, а також обґрунтуванню наявних проблем інвестиційного забезпечення інноваційного розвитку. Обґрунтовано пропозиції щодо організації взаємодії структур влади, бізнесу та науки, спрямовані на активізацію інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств харчової промисловості. Запропоновано інструменти бюджетного і позабюджетного фінансування інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості, зокрема: постійний моніторинг запитів бізнесу на інноваційне вирішення наявних проблем; започаткування стартапів зі створення елементів інноваційної інфраструктури та їх поширення на всі регіони України; сприяння поінформованості науковців та підприємців про різні етапи та учасників інноваційного процесу. Сфера застосування результатів дослідження. Отримані результати можуть бути використані у подальших наукових дослідженнях при обґрунтуванні ефективних форм взаємодії влади, бізнесу та науки, розширенні горизонтів їхнього впливу на розвиток інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств харчової промисловості, при розробці рекомендацій для державних, регіональних та місцевих органів влади, підприємств харчової промисловості.