(untitled) (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2020)
Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методологічних та прикладних положень формування економічної політики, прогнозування розвитку та визначення відповідних напрямків наукового забезпечення зростання харчової індустрії. Мета. Систематизувати та узагальнити концептуальні засади формування економічної політики, прогнозування розвитку харчової індустрії на основі належного наукового забезпечення. Методи. Результати дослідження ґрунтувалися на застосуванні: діалектичного та системного узагальнення – для аналізу напрацювань вчених з питань формування економічної політики та механізмів розвитку харчової промисловості, структурно-логічного методу – для визначення сфер впливу; економіко-статистичного, економічного та порівняльного аналізу – для діагностики стану, тенденцій, проблем та перспектив розвитку харчової промисловості; індукції та дедукції, аналізу і синтезу – для обґрунтування вектору розвитку та напрямів наукового забезпечення харчової індустрії, та ін. Результати. Опрацьовано законознавчі положення та систематизовано концептуальні засади формування економічної політики та відповідних напрямків наукового забезпечення розвитку харчової індустрії. Запропоновано підходи до прогнозування розвитку харчової індустрії, які б забезпечували розкриття потенціалу та максимально ефективного використання наявних ресурсів. Обґрунтовано напрями наукового супроводу для забезпечення харчовій індустрії конкурентної переваги на основі широкого застосування інноваційних технологій перероблення сировини та виробництва харчових продуктів. Сфера застосування результатів дослідження. Результати досліджень містять теоретико-методологічні аспекти, які розширюють знання щодо формування економічної політики, прогнозування розвитку та визначення пріоритетних напрямків наукового забезпечення зростання харчової індустрії. Розраховано на практичне застосування основних наукових положень й пропозицій дослідження при підготовці законодавчих та нормативно-правових актів стосовно формування державної політики з метою забезпечення ефективного розвитку харчової індустрії та покращання соціально-економічної ситуації в Україні. Одержані результати можуть бути використані у подальших наукових дослідженнях актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу спеціалістами економічного напряму і всіма зацікавленими особами.